Wednesday, 19 October 2016

Bateri phone meletop, Hari Sukan Sekolah abgAQil.

Salam.

wahh cantik tak rumah baru kita?? tukar langsir, pasang wallpaper, pasang lagu hikhikhikhik.. Khas untuk sipembaca blog ini, eh! ada ke?? nengok carta sebelah tu cam ranting tinggi jek kekekee, Terima Kasih kerna membaca, nnti claim nuffnang aku buat cabutan bertuah.

Balik dari bercuti ritu aku mengalami masalah rambut yang hagak kritikal kelembutan sudah tidak dirasai. Pagi hari kejadian aku letakan phone atas sofa kulit sebelah Ayash dan sebelahnya AQil sibuk bermain sama. Gegas masuk toilet ditangan guntung dan sikat.

Dalam hampir separuh siap, aku terdengar ketukan pintu dari luar "mami, api api terbakar"
aku keluar dari toilet terkejut lihat api setinggi sofa. Aryash telah pun terjun dari sofa ke lantai. AQil terpingga pingga seolah terkejut lihat api yang meninggi. 

Tampa mikir manjang aku ke dapur capai air mineral atas meja dan curah ke sofa. 
Bermula satu persatu berlakunya cikPink samsung note berapa aku lupa tapi special edition. Syukurla tidak berlaku sebarang kecederaan, tapiitapii melihat pphone pink aku nak rabak jiwa aku.

Jejaknya kaki MrAidil kepintu rumah, dari riadah santai bersama geng basikal. Aku bagaikan automatik mengadu sampai teresak-esak menangis bercerita, hehehee emosi tau!
Dia yang bacin dan muka keletihan membelekbelek phone dan sofa yang mempunyai kesan lubangan. 

Ha, kecut perot AQilAryan mengjawab pelbagai soalan dari MrAidil, aku hanya menyapu air mata dan menahan sebak yang tak terucap dengan katakata. MrAidil menenangkan aku,
'ala nnti kita tukar bateri, boleh lg ini'. Perlahanlahan hidung aku yang menggembang mula menggempis.


kesan pada sofa.

Hari berikutnya selepas dipasagkan bateri baru. Phone aku jatuh dari tangga pertama sampai tangga terakhir. OK aku yang silap menggarah AbgAQil membawak turun tangannya yang penoh dengan beban. huaaaa retak saturibu screen. Pasrah.

Minggu berikutnya
Sempena Hari Sukan Negara. Sekolah AQil mengadakan hari sukan sekolah.
Pada mulanya aku agak tawar hati bila memikirkan dengan cuaca agak panas dan mood tiba lost bila phone aku semakin nazak apakan daya aku,  MrAidil bercuti hanya untuk anak lelaki kesayangan sorang ni. Nak tak nak aku turun meriahkan majis pada pagi tu. 

Dengan tempekan cozuma ccCream tampa bedak aku turun kepadang,
memang tidak hangus langsung muka aku, apatah lagi berpeluh diwajah. Jangan kata perpeluh diwajah habuk segala macam tidak melekat langsung pada muka. 

Dengan semangat, AQil mengambil acara sukaneka tahun satu dan mendapat tempat ke dua dalam acara tersebut. Aku yang mood japadajaptakde tadi turut bersemangat memberi sokongan.

Aryan tidak kehabisan dengan lawak solonya sehingga aku malu sendiri bila digelakan oleh opah jiran sebelah yang berada dihadapan kami terdengar perbualan.

'Aryan, abang rumah kuning tau,.
'Rumah kunng?? Pintu warna apa??'
haa betul la tu, kalo rumah pasti ada pintu, jawab opah yang tergelak. 
adeiila bila otak kanan dan otak kiri bersatu, malu den, baiklah lain kali mami cakap 'pasukan,pasukan' ngehehehe!

Sekian saja dukilan dari aku. Eh! tak sabarla nk tgk hasil penuh rumah baru ni. TQ sheda!!

sekian, Terima Kasih kerna membaca. 

No comments:

Post a Comment

Tutup Lagu